• Auteur
    Jeroen de Jong - STUDIOJEROENDEJONG.
  • Datum
    10 juni 2020
  • Delen

Als ontwerper van interieurs en dan vooral werkomgevingen laat ik mij graag inspireren. Dat geeft mij energie, een stuk zingeving en ik vind het ook hartstikke leuk om daar de tijd voor te nemen. Maar bovenal is het pure noodzaak om ook weer mijn relaties te kunnen informeren, verrassen en inspireren op hun beurt. En er gebeurt momenteel een heleboel. Vooral als het gaat over hoe wij omgaan met elkaar en de wereld om ons heen, laten we het beestje een naam geven: duurzaamheid.

Duurzaam interieur design

Als ik nadenk over duurzaamheid gaat het niet alleen over grondstoffen, circulariteit en energie maar ook over hoe mensen met elkaar in omgevingen kunnen werken en socializen die bijdragen aan prestatie. Immers, duurzaamheid moet ergens beginnen en vaak begint dat op plekken waar mensen met elkaar nieuwe ideeën bedenken en daarom innoveren.

Dit is een korte introductie van mijn bezoek aan Wonderwall Studio’s. Ik was op zoek naar nieuwe ontwikkelingen op het gebied van wand- en plafondbekleding. Voor een project was ik op zoek naar een warme en natuurlijke uitstraling en stond daarom, welliswaar op afspraak, op een industrieterrein in Venray voor een laad- en losdeur tot ik werd opgehaald. Zonder verwachtingen.

duurzame-materialen-in-interieur  duurzame-materialen-in-interieur

Natuurlijke materialen hergebruiken in design

Dat veranderede snel, eenmaal binnen werd ik niet alleen verrast door enthousiasme wat je vandaag de dag niet heel vaak meer tegenkomt maar ook prachtige producten in dito ruimten. Alles ademt vakmanschap, passie, creativiteit. En het verhaal van Wonderwall Studios is al even fascinerend. Zoals zij zelf zeggen is Wonderwall Studios niet opgericht maar ontstaan, op een van de vele reizen door Zuid-Oost Azië, stuiten de oprichters op prachtige scenery in de vorm van verlaten houten huizen. Meteen kwam de geachte op dat dit hout in een andere omgeving een nieuw leven verdiende, dat het een waardevolle grondstof is en dat het simpelweg er niks mee doen pure verspilling zou zijn. Wat 10 jaar geleden al meteen vast stond is dat ook de plaatselijke economie moest profiteren. Daarom werd lokaal gewerkt met houtbewerkers en inmiddels bestaat de “familie”, zoals zij hun collega’s bij voorkeur omschrijven uit honderden familieleden in 6 landen. Hun workshops bevinden zich in India, Indonesië, Italië, Oekraïne, Slowakije en het hoofdkantoor dus in Venray.

Foto’s hoofdkantoor Wonderwall Studios te Venray

duurzame-materialen-in-interieur duurzame-materialen-in-interieur

Duurzame toepassing van hout in design en interieur

Wat doen zij en waarom werd ik zo geïnspireerd? Hout is een natuurlijk materiaal maar de manier waarop zij hout sourcen en verwerken tot panelen maakt van elk interieur een kunstwerk. Hun panelen vertellen een verhaal, over de heritage maar ook over de toekomst. Een positief verhaal waar iedereen beter van wordt. Ik grijp even terug naar het begin van deze tekst, dit is duurzaamheid in optima forma en ik kan mij niet voorstellen dat werken of verblijven in een ruimte waar deze kunstwerken zijn toegepast niet tot veel meer mooie innovatieve initiatieven gaat leiden. Op welk gebied dan ook.

Inmiddels heb ik het voorrecht gehad om bij een van mijn opdrachtgevers Wonderwall Studios panelen te plaatsen. Dit Rosewood was afkomstig uit Indonesië. Inmiddels is dit soort uit de collectie en vervangen door Teak en Olijfbomen hout.

Foto van het resultaat.

duurzame-materialen-in-interieur

Ik raad iedereen aan om ook eens te kijken op de website van Wonderwall Studios waar nog veel meer mooie projecten, verhalen en initiatieven te vinden zijn.


Schneider-Electric-Techtour
Nieuwsbrief
Altijd op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.