• Auteur
    Maxim LaanMerkelijkheid
  • Datum
    3 oktober 2022
  • Delen

This content has been archived. It may no longer be relevant

Een nieuw kantoorpand inrichten, inclusief het projectmanagement tussen de verschillende betrokkenen organiseren. Hoe pakt STUDIOJEROENDEJONG dat aan? Jeroen vertelt in dit artikel meer aan de hand van een recent project: DecoLegno. Ook kijken we specifiek naar akoestiek op kantoor, de duurzame ambities van DecoLegno en één van de kenmerken van deze inrichting: maatwerk meubilair en opbergfuncties als integraal onderdeel in het creëren van ruimtes. Benieuwd naar de complete kantoorinrichting? Download dan het whitepaper over DecoLegno.

Het kantoorpand inrichten

“Omdat we er vroeg bij waren heeft de directie van DecoLegno ons ook betrokken bij het hele bouwproces en de totstandkoming van de buitenkant van het pand. De buitenkant niet in de zin van het ontwerp, dat was afkomstig van bouwkundig adviesbureau B22 in samenwerking met Nunc Architecten, maar meer in de begeleiding voor en tijdens de bouw van alle projectpartners en het bewaken van het totaalconcept en het ontwerp.”

“Kenmerken aan de buitenkant vind ik het dak. Bij veel bedrijfspanden zie je een plat dak maar dit pand beschikt over een dakconstructie met veel hoeken. Dat geeft mij het gevoel dat het architectonisch is afgeleid van de houtopslagen die rondom de havens in deze Zaanstreek alom vertegenwoordigd waren. Je ziet deze constructies nog steeds op oudere houtopslagen, maar helaas steeds minder. Het geeft het pand een unieke uitstraling.”

“De bouwconstructie is een vrij standaard staalbouw principe en bekleed met geïsoleerd plaatmateriaal. Dat voldoet al maar er is hier gekozen om de buitenkant attractiever te maken en verder af te werken met verticale zwarte kokerprofielen en verticaal geplaatste houten delen en vlakken. Dit samen en in combinatie met het diepzwarte plaatmateriaal geeft een geweldig interessant en bijzonder effect en een unieke uitstraling die, als je het mij vraagt, perfect past bij het bedrijf en het merk DecoLegno.”

De rol van akoestiek in de complete kantoorinrichting

“Akoestiek is, zeker in een ruimte waar veel verschillende gesprekken plaatsvinden, heel belangrijk. Daar besteden wij in onze ontwerpen veel aandacht aan. In de nieuwe showroom van DecoLegno vinden er tegelijkertijd soms wel 5 verschillende gesprekken met bezoekers plaats en zijn er bovenal veel medewerkers aanwezig. In het vorige bedrijfspand dat gehuurd werd, was de akoestiek slecht en waren er dagelijks uitdagingen op dat gebied. Wij hebben daarom een plan gemaakt waar tactisch gebruik werd gemaakt van harde en zachte materialen, van Acospray op de plafonds tot dempend behang en visuals op doek in het maatwerk meubilair. Zelfs de verlichtingsarmaturen boven de bureaus die door lichtarchitect Aleksander Rublek zijn voorgesteld in zijn verlichtingsplan zijn naast het ontwerp van het armatuur gekozen om de grote bijdrage aan een optimale akoestiek. Er is dus alles aan gedaan. En gezien de reacties van medewerkers en bezoekers zijn we er goed in geslaagd.”

“De oppervlakte van het pand is ruim 1500m2. Het is gasloos en energieneutraal, de isolatiewaarden zijn uitstekend en het dak is voorzien van zonnepanelen. DecoLegno wacht helaas nog op een aansluiting op het elektranetwerk en voldoende toevoer van elektra. De oplossing voor dit probleem is gevonden in een energievoorziening op het buitenterrein. Een ingenieus systeem, aangesloten op de vele zonnepanelen, dat DecoLegno toch nog in staat stelt haar duurzame ambities te realiseren.”

“Iets meer dan de helft van het pand is showroom. De kantoren bevinden zich vooral op de verdiepingsvloer. Overal is gebruik gemaakt van materialen van DecoLegno. In veel verschillende combinaties en toepassingen is dit gebruikt voor het vele maatwerk meubilair. In feite is het hele pand een grote showroom en wordt dan ook als zodanig gebruikt.”

Maatwerk meubilair in een complete kantoorinrichting

“Een van de kenmerken van onze ontwerpen is dat wij maatwerk meubilair en opbergfuncties inzetten als integraal onderdeel bij het creëren van ruimtes, in plaats van afscheidingswanden. Bij DecoLegno zie je dat ook overal terug. Elke kast is gemaakt van eigen DecoLegno materialen. De fronten, maar ook de constructieve delen. Ook wel corpus genoemd. We hebben ook aan de binnenkant van de kasten gebruik gemaakt van decoratieve materialen. Elke kast is een uniek stukje ontwerp waar de indeling, de binnenkant en buitenkant en de handgrepen en vooral hun functie perfect zijn afgestemd op de specifieke wensen en eisen.”

“Zonder het projectteam, dat bestond uit algemeen directeur Patrick Leering, financieel directeur Guido Hofman, directeur marketing en operations Michiel Schouten en marketing communicatie manager Saskia ten Cate was het niet geworden wat het nu is. We hebben in een hele mooie samenwerking elke fase – van oriëntatie richting voorlopig ontwerp naar definitief ontwerp – uitgebreid doorlopen. De creativiteit en kennis van ontwerp en vooral van de toepassing en het combineren van materialen bij DecoLegno is enorm. Dat is heerlijk werken. We werden gedurende het hele proces van ontwerpen meer dan gewoon telkens weer geïnspireerd en uitgedaagd om toch nóg meer varianten uit te werken en andere varianten de revue te laten passeren.”

Lees meer over de verschillende ruimtes die ingericht zijn bij kantoorpand DecoLegno op “Interieurontwerp van verschillende ruimtes bij DecoLegno”.


Schneider-Electric-Techtour
Nieuwsbrief
Altijd op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.