Modern dijkhuis

Thijs Asselbergs ontwierp, in nauwe samenwerking met Jeroen de Jong, deze villa aan de rivier de Bullewijk in Ouderkerk aan de Amstel. STUDIOJEROENDEJONG was verantwoordelijk voor het interieur.

Geabstraheerd dijkhuis
De traditionele typologie van het dijkhuis is hier geabstraheerd tot zijn pure archetypische vorm van een huis met rechte hoeken en een zadeldak. Daarmee voegt het gebouw zich moeiteloos in zijn context, terwijl in de uitvoering het contrast tussen traditie en modernisme toch ver is opgevoerd.
In plaats van de gebruikelijke rode baksteen en dakpannen, domineren wit pleisterwerk en een zilvergrijs aluminium dak het beeld. Toegevoegde elementen, zoals dakgoot en kozijnen, werden zorgvuldig gedetailleerd zodat ze het beeld niet verstoren.

Karakteristieke hoofdvorm
Om in het gewenste aantal vierkante meters te kunnen voorzien, is tegen de noordoostkant van het huis een rechthoekig volume van één bouwlaag geplaatst. Daarin bevinden zich de berging en het atelier. Aan de zuidkant ligt de entree in een kleiner toegevoegd volume. Beide zijn uitgevoerd in donkergrijs, zodat de karakteristieke hoofdvorm van het huis visueel onaangetast blijft.

Heldere structuur zonder verkeersruimten
Voor de ruimtelijke organisatie binnen waren het uitzicht en de lichtinval leidend. De villa kreeg een heldere open structuur waarin verkeersruimten vrijwel ontbreken. Zo is er geen hal, maar leidt een enkele open trappartij in het midden van de woonverdieping naar het souterrain beneden en de slaapkamers boven. Deze zone is de spil van het huis en wordt door middel van glazen stroken in het dak royaal van daglicht voorzien.

Uitzicht over rivier de Bullewijk
De woonruimte ligt aan de zijde van rivier de Bullewijk en werd opgetild tot het niveau van de dijk. Grote schuifpuien bieden hier een panoramisch uitzicht op het water en een brede trap voert naar de voortuin. In het souterrain onder de woonkamer ligt een ruimte die kan dienen als werk-, logeer- of slaapvertrek. Onder het schuine dak op de verdieping liggen twee slaapkamers en de badkamer.

Vier meter hoge woonkeuken
De afwerking van het interieur ligt in het verlengde van het exterieur. Ook hier domineren strakke, gestuukte wanden, staal en glas het beeld en ontbreekt detaillering zoveel mogelijk. Aan de tuinkant ligt de vier meter hoge woonkeuken. Deze is opgevat als het hart van het familieleven en is vanuit bijna alle vertrekken direct bereikbaar. De lichte ruimte kreeg een inrichting met volop kastruimte en een grote houten tafel als middelpunt. Aan de achterzijde staat de villa op een betonnen sokkel, die een bordes vormt waarop ook het terras is gesitueerd.

In gesprek met Jeroen de Jong
"Wij werken graag met specialisten uit ons vak, zeker als dit het resultaat ten goede komt."

Benieuwd naar ons brede netwerk van specialisten?
Maak een afspraak.

Afspraak maken