• Auteur
    Jeroen de Jong - STUDIOJEROENDEJONG.
  • Datum
    18 februari 2021
  • Delen

De doelgroep waarvoor STUDIOJEROENDEJONG veel werkt zijn ondernemers in het MKB en ondernemende particulieren. Samen met deze opdrachtgevers doorlopen we altijd drie fasen. De oriëntatie & inventarisatiefase, de ontwerpfase en tot slot de realisatiefase. In dit artikel gaan we dieper in op de tweede fase: de ontwerpfase. We bespraken in ons eerdere artikel al de oriëntatie- en inventarisatie-fase. Later volgt nog een artikel over de realisatiefase. Na het lezen van deze drie beschrijvingen, begrijp je goed waarom deze integrale en stapsgewijze aanpak leidt tot succesvolle interieurs.

Het vlekkenplan is de basis in het ontwerpproces

De eerste fase is afgerond en alle wensen en eisen zijn vastgesteld. De volgende stap richting de uiteindelijke realisatie van een succesvol zakelijk of particulier interieur is de ontwerpfase. Deze ontwerpfase wordt doorgaans afgetrapt met een zogenaamd vlekkenplan. Dit vlekkenplan is in de interieurarchitectuur een bekend fenomeen en is de eerste vertaling van het programma van eisen en wensen.  Een vlekkenplan geeft de elementaire basisfuncties van een ruimte en een bedrijfspand als geheel aan. Functies als bijvoorbeeld werken, ontmoeten en ontspannen. In een bedrijfspand met veel verschillende functionaliteiten wordt de importantie van een vlekkenplan nog groter. Juist in dit soort werkomgevingen, waar verschillende functies verenigd worden, is het van groot belang dat de positionering, de volumes en de efficiënte indeling van ruimtes en vooral de bewegingen ertussen optimaal is. Zo is het maken van en het proces naar een definitief vlekkenplan een belangrijke factor voor het realiseren van succesvolle interieurs.

Ook bij particuliere omgevingen werken we met vlekkenplannen, dit is niet altijd gebruikelijk maar voegt echt wat toe aan het proces van bewustwording naar het uiteindelijke resultaat.

Elk vlekkenplan is een puur schematische weergave. Zonder kleur, zonder materiaal, zonder verlichting of afwerking. Dus echt de basisvorm van een interieur passend in de omgeving van een gebouw of woning. Het vlekkenplan wordt, in een latere fase in dit proces omgezet tot een zwart-wit 2D plattegrond, soms aangevuld als de functie erom vraagt met zijaanzichten.

Het vlekkenplan en de plattegronden bespreken wij uitgebreid met de opdrachtgever, een ondernemer of een particulier of, bij wat grotere MKB bedrijven, met een projectteam waarin het bedrijf breed vertegenwoordigd is. We nemen écht de tijd om het vlekkenplan uitvoerig te bespreken. Het kan zijn dat we er na één gesprek uit zijn maar dit proces kan en mag ook meerdere sessies beslaan. In de praktijk zien we namelijk dat het ook een bewustwordingsproces is van alle betrokkenen. Een bewustwordingsproces dat soms nodig is om tot andere inzichten en een beter resultaat te komen.

Dat je toch soms door samen uitgebreid stil te staan bij de volume, positie en functionaliteit van een interieur tot nieuwe inzichten komt is alleen maar mooi. Dat het papier geduldig is bleek ook weer recent bij een nieuwe opdracht. Wat er getekend is kan nog helemaal veranderen. Of zoals deze opdrachtgever het verwoorde; “het vlekkenplan zorgde ervoor dat ik de verschillende functionaliteiten en de potentie van de ruimte beter ben gaan inzien, zorgt ook voor meer opties. En we willen en kunnen het maar één keer helemaal goed doen.”

In de praktijk blijkt dus dat je ook nu nog een soort van aan het oriënteren bent. Van STUDIOJEROENDEJONG mag je dan ook de nodige flexibiliteit verwachten om ook nu geduldig te zijn richting de echte vertaalslag naar een voorlopig ontwerp. Meestal is het plan in één keer raak, soms duurt het twee of drie gesprekken.

Vlekkenplan interieur inrichting

Materialisatie en kleuren

Na akkoord op het vlekkenplan gaan we richting de invulling, door materialisatie en kleuren te bepalen. In de oriëntatiefase is natuurlijk al een ‘look and feel’ uitgesproken en uitvoerig omschreven, bijvoorbeeld “strak, licht en modern” of “stoer en industrieel”. Vanuit dit fundament gaan we in de materialisatiefase van het interieur aan de slag. Die materialisatie bestaat uit een bemonstering van materialen en kleuren. Soms gaan we met de opdrachtgever op “designexpeditie”, dus letterlijk op zoek naar de materialen. Dan bezoeken we verschillende leveranciers en mag STUDIOJEROENDEJONG een bijdrage leveren en de reisleider zijn in het inspireren en gidsen van de opdrachtgever. De breedte en diepte van het assortiment en de mogelijkheden zijn enorm en sterk aan verandering onderhevig. Dat wij daarvan altijd op de hoogte willen zijn, ook van de laatste mogelijkheden en trends is vanzelfsprekend. Wij schreven er eerder al eens artikelen over. Bijvoorbeeld het bezoek aan Wonderwall Studio’s of de architectentrip naar Denemarken.

In deze materialisatiefase wordt ook het design meubilair, het maatwerk meubilair, de verlichting en de styling besproken. Op die manier komen we tot een goed totaaloverzicht en beeld. De deliverable van deze materialisatiefase is vaak een collage van de te gebruiken materialen. Als de opdrachtgever het beter wil zien en ervaren, dan behoort het maken van een 3D impressie tot de mogelijkheden. Zelfs dan is zoals eerder aangegeven het papier nog geduldig en komen we tot nieuwe inzichten. Soms wil een opdrachtgever nog een stap verder gaan, we zien de vraag toenemen op het gebied van virtual reality. STUDIOJEROENDEJONG heeft gespecialiseerde partners op dit gebied. Veelvuldig maken wij gebruik van hun expertise en diensten.

Vanuit de oriëntatie- en inventarisatiefase komen we in de ontwerpfase. Eerst maken we een vlekkenplan, een indeling, dan volgt er een voorlopig ontwerp. Vergelijkbaar met het maken van een schilderij, eerst de grote lijnen dan de details, laag voor laag.

Het voorlopig ontwerp

Het voorlopig ontwerp (VO) is een pakket. Dat pakket bestaat uit het vlekkenplan, de maatvoeringtekeningen, de plattegronden, de aanzichten, de materialisatie en het kleurgebruik. Ook het (maatwerk) meubilair en het lichtplan maken onderdeel uit van het VO. Dit klinkt als het complete pakket maar toch noemen we het nog steeds “voorlopig”. Dat komt omdat niet alles tot op het allerhoogste detailniveau is uitgewerkt. Als dat wel gedaan is praten we van een definitief ontwerp (DO).

Schets interieur ontwerp

Doorlooptijd

De doorlooptijd van deze tweede fase, met uiteindelijk het voorlopig ontwerp als deliverable, is sterk afhankelijk van de vraag, de omvang en de besluitvorming. Bij STUDIOJEROENDEJONG zijn we overtuigd van de importantie van deze fase. Als je het proces nauwkeurig en zorgvuldig doorloopt merk je dat namelijk in het vervolg van het traject en het eindresultaat. Afhankelijk van de omvang van het project moet rekening gehouden worden van een doorlooptijd van ongeveer 4 tot 8 weken voor kleinere projecten en een langere periode voor deze fase bij grotere projecten. Als deze fase is afgerond gaan we richting de laatste fase, de realisatiefase. In die fase worden ook o.a. werk- en productietekeningen gemaakt.

 

 


Schneider-Electric-Techtour
Nieuwsbrief
Altijd op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.