Realisatie interieur Almacon, het verhaal centraal.
Verschillende teksten op de felrode wanden, met een knipoog naar de TV-serie The A-team, geven extra dynamiek en inspiratie in de ruimte waar het salesteam samenwerkt

Realisatie interieur Almacon, het verhaal centraal.

STUDIOJEROENDEJONG heeft recent weer een aansprekend project opgeleverd. Bij dit nieuw ontwikkelde pand, dat casco werd opgeleverd, waren wij verantwoordelijk voor de realisatie van het complete interieur. Vanuit een uitgebreide inventarisatie zijn we gaan ontwerpen en hebben vervolgens de realisatie mogen begeleiden. Hoe is dit traject ervaren door de opdrachtgevers? Wij mochten eigenaar en opdrachtgever Niels van der Meer interviewen en ook laten zien hoe het eindresultaat is geworden. Net zoals de eigenaren en werknemers trots zijn op hun nieuwe werklocatie en interieur, zijn wij dat natuurlijk ook. Helemaal als we ook nog de mooie woorden van onze opdrachtgever in ontvangst mogen nemen.

Almacon is opgericht in 1993. Na de overname door de broers Niels en Berry van der Meer in 2015 heeft het bedrijf zich nog verder gespecialiseerd in het leveren van constructieve verdiepingsvloeren en aanverwanten voor meer complexe vraagstukken. Dit doen zij onder private label met een zeer sterke in-house engineeringcompetentie en door het leveren van maatwerk oplossingen en systemen. De maatwerk oplossingen afkomstig van Almacon’s hoogopgeleide techneuten maakt dat zij zich weten te onderscheiden van de concurrentie.

Groei in bedrijf én bedrijfsruimte

Deze focus op maatwerk voor de meer complexe vraagstukken heeft bijgedragen aan een mooie groei van het inmiddels wereldwijde klantenbestand en aan de organisatie. De klanten van Almacon zijn doorgaans de fabrikanten, projectverantwoordelijken en leveranciers van magazijninrichtingen. Een magazijninrichting is een steeds belangrijkere component voor succesvolle bedrijfsvoering, efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte is belangrijk en de hoogte ingaan komt dan al snel voorbij. Maar mede aangestuwd door de sterke groei van e-commerce en het aantal hightech e-fulfilment bedrijven, is digitalisering en robotisering ook een driver. Almacon is een belangrijke speler in een markt die sterk aan het innoveren is.  

De overleg ruimtes zijn door het vele glas open en transparant. Zo wil Almacon zijn. De toegepaste kleuren en materialen op de wanden en in het maatwerkmeubilair geven de juiste warmte aan de ruimtes en de stoelen van Viccarbe in diverse kleuren zorgen voor extra dynamiek.

Open en dynamische werkruimte

Omdat Almacon een mooie groei doormaakte is er besloten op zoek te gaan naar een nieuwe werkomgeving waar verdere optimalisatie en groei mogelijk is. “Bij Almacon is er sprake van een open en dynamische cultuur, teams werken nauw samen aan klantspecifieke vraagstukken en oplossingen” aldus Niels van de Meer. “Het oude pand, waar verschillende afdelingen op verschillende verdiepingen werken, versterkte de cultuur en dynamiek niet meer verder, dus werd gezocht naar een oplossing in de vorm van een verhuizing naar een bedrijfspand die aan al onze wensen zou moeten voldoen.”

De felrode wand in de huisstijl kleur van Almcon verbind de begane grond met de eerste etage. De rode wand in combinatie met de enorme lichtbak van het logo van Almacon zorgt ook voor signalering en herkenning voor bezoekers van Almacon

Ontwerp en bouw van nieuw kantoor

De broers Van der Meer besloten om te investeren in nieuwbouw. Om zo iets neer te zetten wat volledig aansluit bij hun business en cultuur. Eerst werd met een architect besloten hoe het pand eruit moest zien en werd er een geschikte bouwlocatie gevonden. De ruwbouw werd afgerond en tijdens die bouw kwamen de broers, via een bevriende relatie, met Jeroen de Jong van STUDIOJEROENDEJONG in contact.

Afscheidingen van afdelingen, in de vorm van maatwerkkasten waarin plantenbakken zijn verwerkt, zijn zo ontworpen en gepositioneerd dat het open karakter van de ruimtes gewaarborgd zijn.

Uit verschillende partijen werd uiteindelijk voor een samenwerking met STUDIOJEROENDEJONG gekozen. “Dat kwam vooral door de manier waarop de inventarisatiefase verliep. Niet alleen wij werden betrokken in het proces maar ook onze medewerkers”, aldus Niels van der Meer. “Dit is dan ook de belangrijkste reden waarom zij zich thuis voelen in het recent opgeleverde pand en in hun werkomgeving. Zij werden gehoord en voelen zich mede verantwoordelijk voor het eindresultaat. Gaandeweg naarmate het project in een volgende fase aankwam sprak ons ook het esthetische verhaal erg aan.”

“functionaliteit en esthetiek zijn perfect in balans in ons recent opgeleverde pand, over elke omgeving is nagedacht, van ontvangst tot experience ruimte”

Omdat het pand in een punt is gebouwd, ontstaan er restruimtes die verloren dreigde te gaan door hun bijzondere moeilijk in te richten oppervlaktes. Die ruimtes zijn door STUDIOJEROENDEJONG geaccentueerd met grote wanddecoraties van CAD tekeningen van ALMACON, optimaal benut en hebben bruikbare overleg-, relax- of opslagfuncties gekregen.

Blijven ondernemen, ook tijdens bouw en inrichting

“Wat we verder, toen we de samenwerking aangingen niet konden vermoeden, is dat wij ook echt konden blijven ondernemen. Onze focus tijdens dit gehele proces tot aan de oplevering lag op onze business en Jeroen heeft ons uitstekend betrokken op het moment dat het nodig was maar voelde ons zo goed aan dat niet voor elk besluit overlegd hoefde te worden.”

De langste lengtes van het gebouw wilde STUDIOJEROENDEJONG zichtbaar houden. Zonder de functionaliteit van de ruimtes uit het oog te verliezen. Zij hebben hier zeer creatieve en esthetisch mooie oplossingen voor bedacht.
In samenwerking met Interface is door STUDIOJEROENDEJONG een vloerplan ontworpen met wel vijf verschillende varianten tapijt en PVC die op een organische wijze zowel de routing in het kantoor als het verschil in functionaliteit van ruimtes accentueert.

Nieuw kantoor Almacon vertelt een verhaal

“Toen we twee weken geleden ons pand echt betrokken voelde het vanaf het eerste moment goed. Afdelingen zijn weer verbonden. Wat wij vooral uniek vinden is dat net zoals wij maatwerk leveren, STUDIOJEROENDEJONG ook volledig custom heeft gedacht en ontwikkeld. Het resultaat, ons nieuwe bedrijfspand vertelt een verhaal, het Almacon verhaal! Er is nagedacht over de customer journey, van binnenkomst tot aan het vertrek. De kantoren zijn zo ingericht dat iedere afdeling met zijn eigen specifieke kenmerken in een inspirerende werkomgeving zit. Bij de commerciële afdeling zie en voel je de rühring, bij orderintake heerst wat meer rust en toch komen ook die werelden weer bij elkaar.”

Kortom, wij zijn ontzettend blij met het resultaat, het proces en de samenwerking.

Fotografie: Jansje Klazinga